Uzgoj - Aronija sajt

Go to content

Main menu:

Uzgoj

Aronija ima vrlo male zahtjeve u pogledu mjesta uzgoja i klime, tako da se može saditi u vrlo različitim područjima. Ali ipak uzimajući u obzir da je aronija porijeklom iz područja s uticajem atlantske klime bolje uspijeva na staništu  s višom vlažnošću zemljišta i vazduha. Optimalna količina padavina 500 – 600 mm godišnje. Aronija dobro uspijeva čak i na zemljištima s visokim nivoom podzemne vode, gdje druge vrste voća, poput jabuka i višanja, ne uspjevaju. Aronija dosta dobro uspjeva kad se uzgaja na kamenom tlu, s malo zemlje. Pri sadnji aronije treba izbjegavati ekstremno suva pješčana zemljišta .  Mraz gotovo uopšte ne može naškoditi stabljici i cvijetu aronije. Ozbiljna oštećenja od smrzavanja mogu se očekivati tek pri temperaturama od -23°C početkom zime i na -30°C sredinom zime. Kritična temperaturna granica zemljišta iznosi -11°C.

Plodovi dozrijevaju u vremenu od početka do sredine avgusta. Budući da svi plodovi najčešće dozrijevaju u isto vrijeme, potrebna je samo jedna berba. Kako plodovi ne bi prezreli i počeli otpadati, berbu treba obaviti brzo odmah nakon početka zrenja. Neke bobice ipak mogu dozrjeti prije ostalih. Berba može biti ručna ili mašinska. Kod  ručnog branja  plodovi se otkidaju palcem, pri čemu se može ubrati do 12 kg na sat.  Na većim plantažama uobičajena je mašinska berba, a učinak beračice se kreće od 3 do 4 sata za hektar

Nakon berbe plodovi se moraju što je moguće prije preraditi, a kratkoročno se mogu uskladištiti u plastičnim ili drvenim kutijama. Ako se plodovi ne prerađuju odmah poslije berbe, mogu se naglo zamrznuti i uskladištiti. Kod običnog uskladištenja pri 15 - 25°C  i 80 % relativne vlažnosti vazduha zreli plodovi mogu se održati dvije nedelje.

Zavisno od načina sadnje moguće je ostvariti oko 80 – 120 dt/ha. Predviđeni rok trajanja plantaže aronije se procjenjuje se na oko 20 godina.

Back to content | Back to main menu

To use this website you must enable JavaScript